Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, si-a asigurat un nou mandat, castigand alegerile de miercuri cu aproape 90% din voturi, potrivit unor rezultate partiale, anunta Rador.

Observatorii spun ca desfasurarea scrutinului a fost corecta si sint de acord ca optiunea electoratului va asigura stabilitatea fostei republici sovietice bogate in hidrocarburi, de care sint interesate atit Rusia cit si Occidentul.

Rezultatele oficiale vor fi anuntate peste doua saptamani, dar este deja evident ca Ilham Aliev o sa obtina cel de-al doilea mandat consecutiv de cinci ani, asemenea tatalui si predecesorului sau, Gheidar Aliev. El a fost deja felicitat de presedintii Turciei si Georgiei.

Observatorii politici apreciaza ca rezultatul alegerilor va asigura in continuare Azerdbaidjanului stabilitatea interna ce corespunde intereselor occidentale si ale Rusiei, care isi disputa influenta asupra acestei foste republici sovietice, mare exportator de petrol si gaze si placa turnanta a exporturilor de hidrocarburi din zona Caspica si Asia Centrala catre Europa.

In capitala Azerdbaidjanului, Baku, victoria lui Ilham Aliev a fost sarbatorita printr-un fastuos concert omagial in aer liber dedicat liderului Aliev, ce a culminant cu un impresionant spectacol de artificii.