China a decis sa retraga de pe piata tot laptele lichid si cel praf produs in urma cu peste o luna pentru a restabili increderea consumatorilor dupa scandalul laptelui contaminat, informeaza BBC.

Xinhua a anuntat ca produsele vor putea fi vandute doar daca au trecut testele de calitate si au fost declarate sigure.

Potrivit ordinului, magazinele trebuie sa retraga de la vanzare tot laptele lichid si cel praf produs inainte de 14 septembrie. Pe 15 septembrie, in China a fost declansata o inspectie nationala a instalatiilor de producere a laptelui.

Circa 53.000 de copii au primit ingrijiri medicale in China in urma consumarii de lapte continand melamina, un produs chimic folosit in fabricarea adezivilor sau a rasinilor. Patru copii au murit.

Produsul chimic aflat la originea a doua dintre aceste decese si a imbolnavirii a sute de alti copii a fost detectat la 69 de marci diferite de lapte praf, produse de 22 de companii. Fermierii sau intermediarii care furnizau lapte pentru industria alimentara sunt banuiti ca l-ar fi diluat cu apa si apoi, pentru ca nivelul de proteina sa apara mai mare decat era de fapt, ar fi adaugat melamina.