Rusia cere declansarea unei anchete impotriva secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, dupa semnarea unui acord care recunoaste Alianta Nord-Atlantica drept o "organizatie de mentinere a pacii", a declarat, intr-un interviu dat publicitatii vineri, ambasadorul rus la NATO, citat de AFP, potrivit Mediafax.

"Acordul nu a generat nemultumire doar in randul delegatiei ruse, ci si in randul altor membri ai Consiliului de securitate al ONU", a declarat Dmitri Rogozin pentru cotidianul rus Izvestia, cerand declansarea unei anchete "care sa il vizeze pe Ban Ki-moon".

Documentul a fost semnat la 23 septembrie de secretarul general al ONU, si de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, si ofera posibilitatea Aliantei sa lanseze operatiuni "in inteaga lume".

"Ban Ki-moon a recunoscut aceasta Alianta nu ca pe o organizatie militara regionala, ci ca pe un inlocuitor al ONU in toate problemele legate de securitatea internationala", a continuat diplomatul rus.

Secretarul general al ONU "risca sa fie destituit. Actiunile sale sunt rusinoase", a adaugat Rogozin.

Potrivit acestuia, documentul "reabiliteaza" NATO, dupa bombardamentele impotriva Serbiei in timpul razboiului din Kosovo, iar acordul a fost semnat deoarece "ONU imparte esecul din Afganistan", unde NATO se afla la comanda Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate, sub mandatul Natiunilor Unite.