La Bucuresti au loc luni si marti o serie de evenimente culturale si stiintifice cu ocazia Zilei Comemorarii Victimelor Holocaustului din Romania, care anul acesta coincide cu Sarbatoarea religioasa Yom Kipur, devansata de pe 9 octombrie, anunta Rador.

Cu acest prilej, la Templul Coral din Capitala reprezentantii cultelor, corpului diplomatic si ai Executivului au depus coroane de flori la Monumentul inchinat celor 6 milioane de evrei ucisi in timpul celui de-al II-lea razboi mondial.

Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat ca exista intentia de a se intemeia un muzeu al civilizatiei evreiesti pe teritoriul Romaniei si ca exista un proiect ce vizeaza refacerea monumentelor evreiesti.

Dorinta supravietuitorilor prezenti la eveniment de a nu se mai repeta astfel de momente in istorie a fost intarita si de mesajul presedintelui Traian Basescu, transmis prin consilierul sau Catalin Avramescu: "Aceasta zi este una a constiintei si a responsabilitatii in fata istoriei, fiecare dintre noi fiind dator sa cunoasca adevarul celor petrecute si sa evalueze critic trecutul pentru ca tragicele evenimente de atunci sa nu se mai repete!"