Directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arno, a solicitat, luni, la audierea sa in Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, majorarea cu 12% a pretului gazelor naturale furnizate populatiei, a declarat, pentru Mediafax, presedintele comisiei, social-democratul Iulian Iancu, anunta Mediafax.

Potrivit lui Iulian Iancu, reprezentantul Distrigaz Sud si-a motivat solicitarea prin cresterea preturilor gazelor naturale din import.

Majorarea ar urma sa fie aplicata la 1 octombrie.

Iulian Iancu a precizat ca membrii Comisiei pentru industrii i-au audiat pe directorii generali de la cele doua companii de distributie a gazelor (Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania) deoarece exista o comisie parlamentara de ancheta care analizeaza modalitatile de stabilire a tarifelor in sectorul energetic si verificarea oportunitatii de majorare a pretului gazelor naturale.

Iulian Iancu a spus ca vor mai fi audiati de comisie producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic.

"Comisia a solicitat detalii privind costurile si nivelul actual al pietei din acest domeniu si, dupa audieri, va prezenta plenului Camerei un set de masuri", a mentionat Iulian Iancu.

Cea mai recenta majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut in medie cu 12,5%.

La acea data, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania au anuntat ca majorarea cu 12,5% nu acopera cheltuielile si ca vor solicita ANRE o noua crestere, incepand cu 1 octombrie 2008.

Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca o eventuala majorare a preturilor la gaze naturale in aceasta toamna este nejustificata, in conditiile in care cotatia titeiului pe piata externa a scazut.