Fostul sofer al liderului retelei Al Qaeda, Osama Bin Laden, a fost declarat vinovat de un tribunal militar exceptional, la finele unui proces foarte criticat. Lui Salim Ahmed Hamdan i se imputa "sprijinul material pentru terorism", tribunalul de la Guantanamo renuntand insa la acuzatia de "complot", anunta Rador.

Este primul proces militar intentat pentru crime de razboi desfasurat pe teritoriul SUA, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Dupa 8 ore de deliberari, juriul a decis anularea acuzatiei de conspiratie, dar l-a acuzat pe Hamdan pentru sprijinirea terorismului si pentru alte culpe, care ii pot aduce condamnarea la inchisoare pe viata.

La pronuntarea verdictului, Hamdan, fost sofer si bodyguard al lui Osama Bin Laden, si-a ascuns fata in maini, plangand fara intrerupere.

Acesta a fost capturat in noiembrie, in 2001, in Afgansitan, in posesia unor arme pe care intentiona - afirma acuzarea - sa le foloseasca impotriva militarilor americani, si transferat la Guantanamo, in mai 2002.

Avocatul acestuia, numit de Pentagon, comandorul Brian Mizer, a declarat ca veridctul era de astepat, dar ca judecatorul a admis unele probe de neconceput in fata altor tribunale civile sau militare americane, obtinute prin metode neortodoxe, sustinand ca Hamdan nu

a fost un adevarat terorist, ci doar un simplu angajat al lui Bin Laden.