Curtea de Apel Cluj a respins, marti, recursul depus de directorul liceului particular din Sighetu Marmatiei, Meda Leordean, si cel al elevei Ileana Botici, arestate in dosarul "mita la bac", la decizia de prelungire a duratei arestarii preventive, anunta Mediafax.

Judecatorii Curtii de Apel Cluj, care au judecat marti recursurile lui Leordean si Botici, au aratat ca acestea au fost respinse ca nefondate.

De asemenea, marti s-a judecat la Curtea de Apel Cluj si recursul inaintat de eleva Ileana Botici fata de cererea de eliberare provizorie sub control judiciar. Pronuntarea in cazul acestui recurs a fost amanata pentru data de 12 august.

Curtea de Apel Cluj a decis, in 15 iulie, ca Ileana Botici sa fie arestata pentru 29 de zile, pentru cumparare de influenta si complicitate la trafic de influenta, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat cu o saptamana inainte in dosarul fraudarii examenului de bacalaureat sa ramana in arest.

Directorul Meda Leordean ceruse, la Curtea de Apel Cluj, care a judecat recursul la masura arestarii preventive, sa fie cercetata in stare de libertate. Meda Leordean si-a recunoscut fapta in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj, dar a sustinut ca a fost constransa de comisia de bacalaureat sa adune bani de la elevi. La randul lor, procurorii DNA au solicitat respingerea recursului, sustinand ca exista la dosar inregistrari ale unor convorbiri telefonice intre Meda Leordean si femeia care a adunat banii, Ileana Botici, si, de asemenea, exista inregistrari video din timpul examenului de bacalaureat.

Procurorii DNA au sustinut ca Leordean i-a determinat pe profesori sa rezolve lucrarile elevilor si impreuna cu eleva s-a asociat pentru comiterea acestor ilegalitati, astfel ca au cerut arestarea elevei Ileana Botici.

Procurorii DNA Cluj au inceput urmarirea penala impotriva a 126 de elevi si a patruzeci de profesori, care ar fi implicati in fraudarea examenului de bacalaureat din Sighetu Marmatiei, elevii fiind invinuiti pentru cumparare de influenta. Surse din cadrul anchetatorilor au declarat ca invinuirile in acest caz au fost extinse atat asupra membrilor comisiei de bacalaureat, cat si asupra profesorilor supraveghetori. Majoritatea profesorilor si elevilor audiati pana in prezent si-au recunoscut faptele.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie Cluj au initiat o ancheta privind eventuale fapte de coruptie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de bacalaureat la o unitate de invatamant din municipiul Sighetu-Marmatiei, judetul Maramures.

Procurorii DNA Cluj au facut perchezitii atat la Grupul scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, cat si la locuintele unor membri ai comisiei. Acestia se aflau in atentia anchetatorilor de mai mult timp, in baza unor informatii ca ar fi luat bani de la candidatii la bacalaureat.