Agentia Nationala de Integritate (ANI) a acordat 68 de amenzi contraventionale persoanelor publice care nu si-au depus in termenul prevazut de lege declaratiile de avere si de interese.

Conform unui comunicat de presa remis Hotnews.ro, amenzile au fost aplicate in cuantumul maxim de 500 de lei fiecare.

Conform prevederilor legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie ori de la data inceperii activitatii.

Persoanele au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior. Conform legii, nedepunerea acestora in termenele prevazute constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei.

Aceiasi lege prevede declansarea din oficiu a procedurii de control a persoanelor publice care nu si-au depus declaratia de avere sau interese. In aceasta situatie, inspectorii de integritate incep verificarea persoanei in cauza, fiind obligati prin lege sa pastreze confidentialitatea identitatii acesteia precum si informatiile obtinute pana la finalizarea anchetei .