Guvernul Statelor Unite va acorda 50.000 de dolari drept asistenta umanitara de urgenta pentru a ajuta romanii sa depaseasca efectele inundatiilor devastatoare din nordul tarii.

Ambasadorul Nicholas F. Taubman a transmis condoleante victimelor inundatiilor si familiilor acestora, anuntand totodata faptul ca Guvernul Statelor Unite va acorda peste 100.000 RON (50.000 USD) drept asistenta umanitara de urgenta, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Fondurile alocate reprezinta suma maxima permisa de regulile Guvernului American pentru acordarea asistentei umanitare de urgenta. Ambasada SUA a pus la dispozitie aceste fonduri ca urmare a solicitarii Guvernului Romaniei pentru asistenta umanitara cauzate de inundatiile din tara.

Fondurile puse la dispozitie de Guvernul Statelor Unite vor fi folosite pentru achizitionarea si distributia de articole de urgenta, cum ar fi paturi, apa, alimente, adaposturi temporare si articole de igiena personala. Aceasta asistenta va fi implementata de World Vision Romania, care va colabora cu autoritatile locale si cu alte organizatii care acorda deja asistenta pentru ca oamenii aflati la nevoie sa primeasca ajutorul necesar.

Ambasadorul Nicholas Taubman a facut acest anunt luni seara, in cadrul unui teledon organizat de Realitatea TV, in parteneriat cu Romtelecom si UNICEF. Ambasadorul Taubman a laudat reactia romanilor la aceasta criza, adaugand ca atat oficialii, cat si voluntarii, au facut eforturi extraordinare pana acum in ceea ce priveste acordarea de asistenta concetatenilor lor.

In decurs de aproape 20 de ani, Guvernul Statelor Unite a lucrat impreuna cu Romania in ceea ce priveste reactia la dezastre si asistenta umanitara pentru a preveni si diminua impactul negativ al diferitelor dezastre - inundatii, catastrofe naturale sau dezastre accidentale. In tot acest timp, prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID, Guvernul SUA a contribuit cu peste 4 milioane USD la programele de asistenta a Romaniei, in vederea constructiei Sistemului National de Management al Situatiilor de Criza.