Cercetatorii au identificat cel mai mic sarpe din lume, o reptila lunga de 10 centimetri, la fel de subtire ca spaghetele, descoperita sub o piatra in Barbados, insulele Caraibe, anunta Mediafax.

Noua specie, numita "Leptotyphlops carlae", este cea mai mica dintre cele 3.100 recenzate de specialisti pana in prezent, potrivit biologului Blair Hedges, de la Universitatea din Pennsylvania, care a mai descoperit si cea mai mica broasca si cea mai mica soparla din lume.

Solzii sai sunt de culoare gri spre maro, iar pe corp, pe lungime, se pot observa doua benzi galbene, a spus Hedges. Cercetatorii sunt convinsi ca este vorba de o noua specie pentru ca prezinta caracteristici genetice si exterioare unice.

Sarpele, care nu este veninos, se hraneste cu termite. Nu se cunosc inca detalii despre comportamentul lui si nu se stie daca este vorba despre o specie nocturna sau diurna.

Hedges a indicat ca sarpele a fost descoperit in 2006, intr-o padure din sudul insulei Barbados.

Reptila este cu aproximativ 5 milimetri mai subtire decat o alta specie, care se gaseste in Martinica.

"Atunci cand ai de-a face cu o scara atat de mica, fiecare milimetru conteaza", a declarat Hedges, ale carui concluzii au fost publicate in revista Zootaxa.

Speciile cele mai mici si mai mari de animale sunt, de obicei, descoperite pe insule unde acestea au putut sa se dezvolte in propriul habitat, in nise ecologice, fara a fi in concurenta cu alte creaturi care nu traiesc in locuri izolate.

Cel mai mare sarpe din lume este un piton care traieste in Asia de Sud-Est si care poate atinge o lungime de 10 metri.