Ministrul finantelor Varijan Vosganian a declarat ca tinta de inflatie a fost stabilita la 3,8% in conditiile in care si Uniunea Europeana isi stabilise o tina de 2%. Ulterior aceasta a fost revizuita cu doua procente, iar ministrul roman a spus ca si inflatia din Romania va fi in urcare cu doua procente si va ajunge intre 6 si 7% la finalul anului.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a estimat in luna mai ca inflatia anuala se va mentine la peste 8% in al doilea trimestru si va incepe sa coboare in a doua jumatate a anului. BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, iar Comisia Nationala de Prognoza a previzionat pentru sfarsitul anului o inflatie de 5,8%.

Cresterea preturilor la alimente si energie a dus la majorarea inflatiei si in zona euro de la 3.7% in mai la 4% in iunie, cel mai mare nivel inregistrat in zona euro incepand cu 1997, momentul in care a inceput monitorizarea inflatiei. La inceputul lunii iulie, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta la 4.25% pentru a incerca sa controleze inflatia.