Aproape trei sferturi dintre irlandezi se opun organizarii unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, potrivit unui sondaj publicat duminica si citat de AFP, anunta Mediafax.

Circa 71 la suta dintre irlandezi resping ipoteza unei noi consultari populare, dupa victoria opozantilor cu 53 la suta la referendumul de la 12 iunie, conform sondajului realizat pentru centrul de reflectie eurosceptic Open Europe, cu sediul la Londra.

Doar 24 la suta dintre persoanele chestionate sunt in favoarea organizarii unui al doilea referendum.

Dintre persoanele care si-au exprimat opinia, 62 la suta au declarat ca ar respinge Tratatul in cazul unei noi consultari, iar 34 la suta au spus ca l-ar aproba.

Acest sondaj arata de asemenea ca 17 la suta dintre persoanele care au votat pentru Tratat in iunie ar fi pregatite acum sa il respinga, fata de sase la suta dintre cele care au votat impotriva si ar fi acum decise sa il aprobe.

Un alt fapt semnificativ este ca dintre persoanele care nu au votat deloc in iunie, 57 la suta spun ca ar fi pregatite sa respinga textul si 26 la suta l-ar aproba.

Circa 67 la suta dintre cei chetionati aproba ideea conform careia "oamenii politici europeni nu respecta votul negativ irlandez", iar 61 la suta dezaproba ipoteza potrivit careia "daca celelalte 26 de state membre UE ratifica Tratatul in Parlament, atunci irlandezii ar trebui sa isi schimbe opinia si sa il sustina".

Pe de alta parte, 53 la suta dintre irlandezi se declara mai putin susceptibili de a-l vota pe premierul Brian Cowen la urmatoarele alegeri legislative, daca va convoca un nou referendum.

"Liderii europeni care incearca sa forteze Irlanda sa voteze din nou joaca un joc foarte periculos si se pare ca Brian Cowen si-ar putea pune viitorul politic in joc daca cere un nou vot", a declarat directorul Open Europe, Neil O''Brien.

"Parand ca le forteaza mana alegatorilor, oamenii politici europeni conduc de fapt multe persoane in tabara opozantilor", a apreciat el.

Acest sondaj a fost realizat pe un esantion de 1.006 persoane, in perioada 21-23 iulie, dupa sfarsitul vizitei la Dublin a presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Sarkozy, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, a trebuit sa dezminta in cursul acestei deplasari ca ar fi spus ca irlandezii vor fi nevoiti sa voteze din nou pe tema Tratatului de la Lisabona, dand asigurari ca nici o solutie nu le va fi impusa.