Ploi torentiale si inundatii si in Republica Moldova. Apele Nistrului si Prutului, aflate in crestere, pun in pericol mai ales raioanele din nord, anunta Rador.

Astazi, nivelul debitului la barajul de pe Nistru de la Dubasari ar putea ajunge la peste 3.500 mc/s, ceea ce creeaza pericol de inundare pentru localitatile riverane din aval.

Alerta se mentine maxima si pe segmentul superior al Prutului. Autoritatile au dispus verificarea si consolidarea digurilor si au avertizat populatia. Chisinaul ar putea ramane fara apa potabila daca nivelul Nistrului va depasi 15 metri, prin inundarea statiei de pompare de la Vadu lui Voda, care aprovizioneaza capitala.

Primaria a recomandat locuitorilor sa-si faca rezerve de apa. Aseara, nivelul Nistrului atinsese 13,5 metri, inundand plaja statiunii turistice din aceasta localitate suburbana a Chisinaului.

Aseara s-a incheiat aici evacuarea taberelor de elevi si a turistilor. Ieri, prim-ministrul Zinaida Greceanii a convocat Comisia Nationala pentru Situatii Exceptionale si l-a insarcinat pe prim-vicepremierul Igor Dodon cu conducerea operatiunilor de contracarare a efectelor cresterii apelor. Actiunile sunt coordonate si cu Ucraina, la barajul Dnestrovsk de pe Nistru, si cu Romania, la acumularea de la Stanca Costesti.