Parlamentul de la Sofia a ratificat in prima si a doua lectura acordul privind proiectul South Stream, transmite Rador.

Potrivit informatiilor, documentul a fost votat de 140 de deputati (reprezentanti ai Partidului Socialist Bulgar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Miscarea pentru Drepturi si Libertati), in timp ce 47 au fost impotriva iar 2 s-au abtinut.

Deputatii din partea Fortelor Democrate Unite, Democrati pentru o Bulgarie Puternica, Noua Democratie Bulgara si Ataka (din opozitie) au votat impotriva, afirmand ca ratificarea documentului reprezinta o incalcare a legii, deoarece nu a fost cerut acordul Ucrainei si al altor state implicate.

Opozitia a calificat proiectul South Stream drept riscant pentru securitatea nationala, deoarece nu este garantata siguranta livrarilor si protectia mediului, nefiind realizat nici studiul economic privind avantajele pentru regiunile bulgaresti pe care gazoductul le va tranzita.

Gazoductul italiano-rus South Stream - sustinut de Grecia, Serbia, Ungaria, Slovenia, Austria si Bulgaria - va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia spre Bulgaria. Acolo, se va separa in doua tronsoane: unul spre Italia si Grecia, celalalt spre Austria si Ungaria.