Cateva mii de persoane au participat, astazi, pe Muntele Gaina, din judetul Alba, la Targul de Fete, manifestare traditionala, care include concerte in aer liber, expozitii de obiecte traditionale si parade de costume populare, anunta Rador.

Sarbatoarea este organizata in colaborare, de judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor si Arad, fiind un festival al cantecului si jocului, al traditiilor si datinilor stramosesti.

Manifestarile de astazi au inceput cu un Te Deum, oficiat la Crucea Iancului, devenit o traditie prin care participantii isi amintesc de "craisorul muntilor", Avram Iancu. Pe munte, a fost organizata o expozitie a mesterilor populari si una de arta populara, in care au fost prezentate produse traditionale din zona Muntilor Apuseni.

In acesta seara au loc spectacole folclorice. In premiera, in acest an, organizatorii au dorit sa capteze atentia tinerilor prin proiectii de filme si o discoteca in aer liber.

Batranii povestesc ca pe Muntele Gaina nu s-au vandut fete niciodata, fiind vorba de o sarbatoare a tuturor motilor, in care tineri, fete si baieti, joaca, petrec, canta, fac cunostinta feciorii cu fetele din locuri departate, pentru ca apoi, multi dintre ei sa se casatoreasca. Targul de Fete de pe Muntele Gaina a fost mentionat pentru prima data in anul 1816.