Coreea de Nord a respins propunerea Coreii de Sud de a discuta in legatura cu o posibila defilare comuna a sportivilor celor doua tari la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programata pe data de 8 august, a anuntat, vineri, un oficial al comitetului olimpic sud-coreean, potrivit Mediafax.

Coreea de Sud a incercat sa trimita un mesaj oficialilor nord-coreeni la inceputul lunii iulie, dupa ce presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, le propusese celor doua tari sa defileze impreuna la ceremonia de deschidere a JO 2008.

"Coreea de Nord a refuzat sa primeasca mesajul nostru", a declarat pentru AFP un oficial al comitetului olimpic sud-coreean, sub acoperirea anonimatului.

Cele doua tari, separate dupa razboiul 1950-1953, au defilat impreuna la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) si Atena (2004). Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat si mai mult in ultimele luni, dupa venirea la putere, in luna februarie, a noului presedinte sud-coreean, Lee Myung-Bak.

Moartea unei turiste sud-coreene in varsta de 53 de ani, impuscata de un soldat nord-coreean in 11 iulie pe muntele Kumgang, unul dintre putinele locuri din Coreea de Nord deschise turistilor din Coreea de Sud, a provocat noi tensiuni intre cele doua tari.