Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, astazi, ministerelor implicate sa urgenteze strategia de extindere a sistemului Internet in mediul rural, in principal la nivelul satelor din zone greu accesibile, solicitand ca intregul plan sa fie definitivat pana la sfarsitul acestui an, si nu in 2009, anunta Mediafax.

Solicitarea a fost formulata in discutia avuta, joi, la Palatul Victoria, cu membrii Guvernului si coordonatorii autoritatilor de management responsabile pentru programele finantate din fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse ministeriale.

"Primul-ministru a cerut in mod special termene stricte si scurte in doua domenii. La programul de competitivitate a cerut sa i se dea raportari imediat, pentru a nu mai exista nicio intarziere, si a mai cerut ca strategia de Broadband, pentru introducerea Internetului in comune si sate, sa fie terminata pana la sfarsitul anului, si nu anul viitor, astfel incat in luna decembrie sa fie disponibile primele date concrete", au afirmat sursele.

La sfarsitul anului trecut, Tariceanu a anuntat ca Guvernul va deschide 246 de centre locale pentru informarea populatiei asupra modului de operare a calculatoarelor, aratand ca discrepantele intre mediul rural si urban in utilizarea retelelor de comunicatii in banda larga raman semnificative, in pofida numarului in crestere de conexiuni.

"Localitatile mici sunt neglijate in ceea ce priveste dezvoltarea retelelor informatice", a spus atunci premierul.

El a mai anuntat ca Guvernul intentioneaza sa extinda reteaua de telefonie in toate localitatile din tara pentru a asigura atat servicii de telefonie fixa, inclusiv in zonele care sunt acoperite de reteaua mobila, cat si conectarea la Internet a tuturor scolilor.

Premierul a avut anul trecut si o discutie cu reprezentantii Romtelecom, care i-au prezentat o evaluare privind capacitatea companiei de a asigura conectarea la Internet a tuturor unitatilor scolare.