Ministrii europeni ai economiei si finantelor se reunesc, astazi, la Bruxelles, pentru prima data sub presedintia franceza a Uniunii Europene, anunta Rador.

Ei urmeaza sa aprobe intrarea Slovaciei in zona euro incepand cu 1 ianuarie anul viitor, si vor discuta, intre altele, despre pretul ridicat al petrolului si raspunsul in plan economic ce va trebui dat de Uniunea Europeana in urmatoarele luni.

Ministrilor economiei si finantelor din tarile membre ale Uniunii le va fi prezentat programul de lucru al presedintiei franceze, care incepe intr-un climat economic marcat de instabilitatea pietelor financiare si de pretul record la petrol.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, va lansa dezbaterile pe aceasta tema, pe baza unei 'foi de parcurs', elaborata de presedintia franceza ca raspuns la cererea liderilor europeni, la summitul de la sfarsitul lunii iunie.

Ministrii vor trebui sa spuna care este raspunsul cel mai adecvat pe care Europa trebuie sa-l dea in urmatoarele luni in fata cresterii preturilor la petrol. Aseara, dupa reuniunea ministrilor de finante din tarile membre ale zonei euro, presedintele Eurogrup, premierul luxembourghez Jean-Claude Juncker, a vorbit despre o crestere economica in al doilea semestru al anului mai slaba decat in primul semestru, iar pentru urmatoarele sase luni, semnele incetinirii ritmului de crestere economica sunt tot mai evidente - a mai spus Juncker - in timp ce comisarul Joaquin Almunia a confirmat si el ca riscurile de incetinire a cresterii economice in zona euro in urmatoarele sase luni vor fi mai mari decat a anticipat Comisia Europeana la ultimele previziuni din luna aprilie.