Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost tinta unui atentat cu "raze X" in timpul unei vizite in Italia la inceputul lunii iunie, a declarat ambsadorul iranian la Roma, Abolfazl Zohrehvand, citat luni de agentia de presa oficiala Irna, potrivit Mediafax.

Complotul urmarea, potrivit ambasadorului, sa il supuna unei iradieri masive pe presedintele Ahmadinejad, care participa la summitul FAO.

Mahmoud Ahmadinejad declarase la jumatatea lunii iunie ca a fost tinta unui atentat dejucat, in timpul unei vizite in Irak in martie. Unul dintre consilierii acestuia declarase ulterior ca presedintele fusese de asemenea tinta unui complot de asasinare la Roma.

"Cu o zi inainte de sosirea lui Ahmadinejad, am verificat (resedinta sa) si am descoperit ca detectorul (de securitate) cu raze X insalat in resedinta sa emitea prea multe radiatii", a declarat ambasadorul. Potrivit acestuia, nivelul de radiatie al aparatului era de 800 in loc de 300, cum trebuia de fapt sa fie.

Agentia Irna nu a precizat care este unitatea de masura despre care a vorbit ambasadorul. "Am crezut la inceput ca aparatul este stricat, dar, dupa ce l-am inlocuit, a reiesit ca nivelul de radiatie era controlat dintr-un alt loc", a povestit Zohrehvand. "Cand presedintele a intrat in resedinta sa nivelul de radiatii a crescut, atingand 1.000, atat de mult incat intensitatea sa se simtea in intreg imobilul", a adaugat acesta, fara a mentiona masurile luate ulterior.