DNA trebuie sa ii plateasca primarului Constantei, Radu Mazare, daune morale de 5.000 de lei si cheltuieli de judecata de 1.500 de lei. Decizia a fost luata astazi de Curtea de Apel Constanta, anunta NewsIn.

Magistratii Curtii de Apel Constanta au dat, luni, pronuntarea in procesul dintre primarul Constantei si DNA. Potrivit sentintei, DNA trebuie sa ii plateasca edilului constantean daune morale in valoare de 5.000 de lei si cheltuieli de judecata de 1.500 de lei.

Instanta constanteana a admis in parte recursul declarat de Radu Mazare si obliga DNA si la furnizarea mai multor informatii de interes public legate de doi specialisti ai institutiei, Catalin Ion Cucuoara si Gheorghe Macovei, care au intocmit un raport ce a stat la baza trimiterii in judecata a edilului constantean. Hotararea instantei constantene este irevocabila.

DNA este obligata la comunicarea datelor de identificare a avizelor ministerelor de resort necesare numirii in functie a persoanelor mentionate mai sus - Catalin Ion Cucuoara si Gheorghe Macovei, dar si la furnizarea de copii ale diplomelor de absolvire si a celorlalte diplome aferente specializarii lor.

Actiunea intentata de edilul Constantei, Radu Mazare si respinsa la Tribunalul Constanta, impotriva DNA a avut ca obiect Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Mazare solicita instantei obligarea DNA la furnizarea informatiilor pe care le ceruse in data de 6 noiembrie 2007, cu privire la domeniul in care detin "inalta calificare profesionala" specialistii Catalin Ion Cucuoara si Gheorghe Macovei, angajati ai Serviciului de Specialisti de la DNA. La solicitarea facuta, reprezentantii DNA i-au dat primarului un raspuns negativ si au refuzat sa ii ofere informatiile solicitate.

Mazare sustinea in actiunea formulata ca este cercetat de DNA in dosarul 29/P/ 2005, ce are ca obiect retrocedarea imobilelor preluate abuziv in perioada 1945-1989. Edilul mai afirma in plangere ca in dosar s-a inceput urmarirea penala urmare a intocmirii de catre specialistii Cucoara si Macovei a unei constatari tehnico-stiintifice, care a fost apreciata ca avand valoarea unui raport de expertiza si care reprezinta baza probatorie a acuzarii.

In baza acestuia s-a inceput urmarirea penala si extinderea cercetarilor din data 25 iulie 2007 a Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - DNA. Radu Mazare declara, anul trecut, ca a comandat, pe cont propriu o expertiza unor specialisti prin care se demonstreaza ca nu exista un prejudiciu, iar “evaluarea facuta de DNA este eronata cu tendinte de majorare”.