Summitul Rusia-Uniunea Europeana debuteaza astazi intr-o localitate din Siberia, fiind prima intrevedere a liderilor tarilor europene cu noul presedinte rus, Dmitri Medvedev.

Reuniunea, care se desfasoara in orasul Hanti-Mansiisk, isi propune sa dezbata toate aspectele raporturilor bilaterale. In domeniul politicii, Uniunea asteapta din partea Rusiei confirmarea respectarii principiilor OSCE si ale Consiliului Europei, iar in sfera securitatii, Europa manifesta neincredere fata de intentiile Rusiei privind vecinii ei.

Politica energetica este cea mai dificila dintre chestiunile inscrise pe ordinea de zi. UE va insista pe asigurarea unor conditii egale de parteneriat si vrea sa ceara conditii reciproc avantajoase pentru companiile rusesti si europene, atat furnizori cat si consumatori de resurse energetice.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, intentioneaza sa abordeze cu oficialii Uniunii Europene problema populatiei vorbitoare de limba rusa din tarile balitice.

In finalul reuniunii din Siberia, va fi dat startul convorbirilor pe tema incheierii noului Acord de baza privind parteneriatul strategic.