Dupa sapte ani de activitate in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Rusiei in Ucraina, fostul premier Viktor Cernomardin se intoarce acasa, potrivit Nezavisimaia gazeta.

E doar o chestiune de timp, pana va fi gasita o noua candidatura pentru aceasta functie. Moscova a asteptat pana ce Kievul si-a desemnat noul reprezentant, pentru a da un „raspuns adecvat”. „Nimeni si nimic nu este vesnic, nici chiar aceste misiuni de ambasadori. Dar cand anume Viktor Cernomardin isi va depune definitiv mandatul, depinde doar de presedintele Rusiei”, au declarat pentru Nezavisimaia gazeta surse MAE.

Politicieni si analisti de la Kiev cred ca aceasta graba aparuta brusc de a-l inlocui pe Cernomandin are la origini esecul festivitatilor dedicate Zilei Rusiei in aceasta tara. La receptia oficiala organizata in acest sens, au venit doar fostii lideri ai tarii, inclusiv fostul presedinte Leonid Kucima, precum si membri ai partidelor de opozitie. Actuala conducere a statului a ignorat, pur si simplu, evenimentul.

Iar picatura care a umplut paharul l-au constituit recentele manifestari de la Sevastopol. Surse apropiate presedintiei de la Kiev sustin ca partea ucraineana a reusit sa anuleze parada pentru care se pregatise Flota din Marea Neagra. Vicepremierul Serghei Ivanov, care a condus delegatia rusa, a avut dificile intalniri cu locuitorii orasului si cu liderii organizatiilor pro-rusesti, care au cerut ca Rusia sa recunoasca Sevastopolul si Crimea drept teritoriu rusesc.