Parlamentul norvegian a adoptat, ieri, un proiect de lege ce pune pe picior de egalitate cuplurile homosexuale si heterosexuale, atat in ceea ce priveste casatoria, cat si in ceea ce priveste adoptia copiilor si a posibilitatii de a apela la fecundarea artificiala, anunta Mediafax.

Deputatii au adoptat textul indelung dezbatut cu 84 de voturi pentru si 41 impotriva. Cele trei partide ale coalitiei de centru-stanga aflata la putere si doua formatiuni din opozitie, partidele conservator si liberal, au votat in favoarea legii, spre deosebire de partidul crestin-democrat si de dreapta populista.

Norvegia devine astfel a sasea tara din lume care acorda cuplurilor homosexuale dreptul de a se casatori pe picior de egalitate cu cuplurile heterosexuale.

Cea mai controversata parte a legii este cea care le acorda lesbienelor dreptul de a apela la inseminare artificiala. Numele donatorului de sperma trebuie sa fie comunicat, insa, pentru ca, la majorat, copilul sa-l poata cunoaste daca doreste acest lucru. "Am creat un sistem in care tatal este redus la o mostra de sperma", a criticat Ulf Erik Knudsen, membru al dreptei populiste.

Angajatii din sistemul de sanatate care nu doresc sa efectueze aceste inseminari artificiale din cauza convingerilor personale nu vor fi obligati sa o faca.

In ceea ce priveste homosexualii, noua lege a casatoriei o va inlocui pe cea din 1993, care le dadea posibilitatea de a incheia un parteneriat civil. Prin noul text, Biserica luterana protestanta, religia de stat din Norvegia, poate oficia casatorii intre persoane de acelasi sex, insa nu inainte de a adopta o liturghie specifica.

Legea va intra in vigoare la sfarsitul anului 2008 sau inceputul lui 2009.

Homosexualitatea a fost ilegala pana in 1972, insa de atunci Norvegia a devenit una dintre cele mai liberale tari in domeniu. Biserica din Norvegia a decis, in noiembrie 2007, sa accepte inclusiv preotii homosexuali.

In Suedia, guvernul de centru-dreapta se pregateste de depunerea unui proiect de lege care sa autorizeze casatoriile religioase pentru cuplurile de acelasi sex.