CNSAS a hotarat joi sa trimita in instanta dosarul episcopului Casian Craciun, dupa ce o persoana a contestat decizia de necolaborarea a acestuia cu Securitatea, data anul trecut, transmite Newsin, citand surse din cadrul institutiei.

Potrivit informatiilor, CNSAS nu are dovezi noi in acest caz, insa a decis trimiterea spre solutionare a dosarului la Tribunalul Bucuresti, sectia contencios. In virtutea noii legii, CNSAS nu se mai poate pronunta asupra calitatii de colaborator a unei persoane.

In noiembrie, CNSAS a decis ca episcopul Dunarii de Jos nu a colaborat cu Securitatea. Hotararea fusese luata la limita, dupa ce o parte din membrii Colegiului au sustinut ca exista dovezi episcopul Casian ar fi colaborat cu serviciile secrete, in timp ce altii au afirmat contrariul.

Casian Craciun nu s-a prezentat la audierile de la CNSAS din toamana trecuta. Diferite informatii publicate in presa afirmau ca prelatul a lucrat pentru Directia de Informatii Externe, avand misiuni in strainatate. Potrivit presei, Casian avea trei nume de cod: "Crin", "Casio" si "Casius".

Discutiile despre posibila colaborare cu politia politica a unor inalti prelati au fost reluate in contextul alegerilor din vara trecuta pentru functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.