Ministrii europeni ai energiei discuta astazi la Luxemburg, in incercarea de a ajunge la un acord de principiu pentru liberalizarea pietei interne europene a gazului si a energiei, anunta Rador.

Ministrii vor mai discuta despre energiile regenerabile si despre evolutiile pe piata internationala a energiei.

Responsabilii europeni pentru domeniul energiei vor incerca sa obtina un acord de principiu pe ultima propunere de compromis facuta de Comisia Europeana si de presedintia slovena a Uniunii pentru liberalizarea pietei interne a energiei si a gazului.

Noua propunere lasa marile companii europene sa pastreze in proprietate, pe langa activitatile de productie, si retele de distributie a gazului si a energiei electrice, dar ele vor trebui sa incredinteze administrarea retelelor unui operator total independent.

In septembrie anul trecut, Comisia Europeana propusese separarea completa a activitatilor de productie de cele de distributie a energiei si a gazului. pentru a incuraja concurenta pe piata si, ca o consecinta, pentru a avea preturi mai scazute pentru consumatori. O asemenea masura ar fi condus, insa, la disparitia gigantilor energetici europeni, iar Franta si Germania, tari detinatoare de mari companii energetice, s-au opus acestei idei radicale si, cu sprijinul altor sase tari membre, au creat o asa-numita minoritate de blocaj a acestei prime propuneri.

Surse ale presedintiei slovene au declarat ca presedintia isi pastreaza optimismul pentru gasirea astazi a unui acord general pentru noua varianta propusa, dar nu trebuie pierdut din vedere faptul ca discutia nu este numai una tehnica, ci si politica. Daca astazi se va ajunge la mult asteptatul acord de principiu, el va fi oficializat mai tarziu, dupa ce si Parlamentul European isi va da avizul la sesiunile plenare din acaesta luna si de la incpeutul lunii iulie.