Specialistii in transplant vor anunta astazi care sunt proiectele care vor fi puse in viitor in aplicare in Romania in acest domeniu si fac bilantul realizarilor de pana acum la Ziua Nationala a Transplantului, aflata la a IV-a editie, anunta Rador.

Cu toate ca listele de asteptare pentru un transplant sunt in continuare lungi, in ultimul timp s-au inregistrat progrese importante. Specialistii din domeniul transplantului afirma ca anul 2007 a fost cel mai bun pentru transplantul din tara noastra si primul an cand toate procedurile legate de aceasta interventie chirurgicala au fost cotate la adevarata lor valoare.

La ora actuala, in Romania se efectueaza aproape toate tipurile de transplant. In 2007 s-a inregistrat o dubla performanta, cresterea numarului donatorilor si al persoanelor transplantate. De asemenea, activitatea de transplant beneficiaza de un cadru organizatoric, de legislatie si de o finantare corepunzatoare.

Odata cu infiintarea Agentiei Nationale de Transplant a fost stabilit si un sistem de alocare a organelor prelevate, misiune dificila din cauza numarului mare de persoane aflate pe listele de asteptare in vederea unui transplant, iar de anul trecut Ministerul Sanatatii Publice finanteaza in totalitate programul de transplant.