Saptesprezece tari europene vor acorda vize gratuite pentru cetatenii Serbiei care se deplaseaza in zona Schengen, transmite BBC.

Anuntul a fost facut inaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc in Serbia si la doar o saptamana dupa ce UE si oficiali sarbi au semnat Acordul de Stabilizare si Asociere.

Prin acest gest, autoritatiile europene spera ca vor ajuta politicienii sarbi pro-occidentali sa se impuna la scrutinul ce se va desfasura pe 11 mai.

Acesta reprezinta primul pas spre "anularea definitiva a vizelor" UE si un "semnal ca Uniunea Europeana sprijina cursul Serbiei spre integrarea europeana", se afirma intr-un comunicat comun.

Printre statele care au semnat acordul, anuntat de Franta, se numara: Germania, Italia, Austria, Norvegia, Cipru, Suedia sau Cehia.

Semnarea acordului cu UE a tensionat situatia la Belgrad, unde mai multi politicieni pro-occidentali au fost amenintati cu moartea. Potrivit unor informatii publicate de cotidianul Blitz, presedintele BorisTadici ar fi primit o scrisoare in care este avertizat ca "va da socoteala pentru tradarea tarii si, ca toti tradatorii, va primi ceea ce merita".