Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice ar putea deveni functional la sfarsitul lunii viitoare, a anuntat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Oficiul va stabili modalitatile de promovare a produselor traditionale si ecologice romanesti si va organiza cursuri de formare pentru producatori, fermieri si asociatii profesionale, anunta Rador.

Oficiul pentru alimente traditionale va avea reprezentante la nivel national in judetele Timis, Bihor, Alba, Iasi, Arges, Galati si Brasov, spatiul si organizarea necesare urmand a fi asigurate de directiile agricole.

Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a aprobat recent un ordin prin care producatorii de alimente traditionale vor putea cere derogari de la normele cerute de Bruxelles privind materialele din care sunt facute ustensilele si echipamentele, peretii, ferestrele sau podelele unde se fabrica produse traditionale. Astfel, alimentele isi vor pastra specificul traditional, de exemplu vor fi preparate in vase de lemn si nu de inox si se vor putea vinde atat in Romania, cat si in UE.

Potrivit Rador, Romania are inregistrate la nivel national 36 de produse traditionale, care sunt inca departe de a fi recunoscute si popularizate in Uniunea Europeana.