Salvamontistii ii avertizeaza pe turisti asupra riscului de producere a unor avalanse in Muntii Fagaras, Bucegi si Postavaru, reamintind ca in aceasta perioada traseele montane care au fost inchise in timpul iernii raman interzise turistilor, anunta Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Dispeceratul National Salvamont, Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare privind riscul producerii de avalanse in munti in aceasta perioada.

In Masivul Bucegi si Masivul Fagaras, la altitudini de peste 1800 de metri, riscul de avalanse este unul insemnat, fiind cotat cu trei pe o scara de la unu la cinci. Totodata, in Bucegi, la sub 800 de metri altitudine si in Masivul Postavaru, riscul ca straturile de zapada sa se disloce este unul moderat, cotat cu doi.

Conform salvamontistilor, in ultima perioada a nins in munti, la altitudini mari, stratul de zapada proaspata ajungand la 15 centimetri. La Varful Omu stratul de zapada este de 199 de centimetri, iar la Balea Lac zapada este de 219 centimetri. In aceste conditii, traseele montane care au fost inchise pe perioada iernii raman interzise accesului turistilor, cu toate ca de obicei, in luna aprilie, acestea erau redeschise.

Salvamontistii le recomanda turistilor care vor sa faca drumetii montane ca, inainte de a urca pe munte, sa sune la dispeceratul Salvamont, unde pot primi informatii despre stratul de zapada si zona unde vor sa urce pe munte.