Ucrainenii comemoreaza, astazi, victimele catastrofei nucleare de la Cernobal, o drama "planetara" - potrivit autoritatilor de la Kiev - care a obligat omenirea sa aiba o alta atitudine fata de energia nucleara si siguranta exploatarii centralelor nuclearo-electrice.

In urma acestei catastrofe, au fost afectate nu doar republicile fostei Uniuni Sovietice - Ucraina, Republica Belarus si Rusia - ci si alte tari aflate in vecinatatea URSS. Potrivit unor surse ale corporatiei de stat "Rosatom" - Agentia Federala rusa pentru Energie Nucleara - citate de agentia Itar-Tass, in mai multe regiuni din Rusia unde se afla intreprinderi si obiective nucleare, vor avea loc actiuni de comemorare a victimelor.

O suta de ucraineni, intre care si presedintele Victor Iuscenko, au depus jerbe de flori, in noaptea de vineri spre sambata, la momumentul de la Kiev ridicat in memoria celor care si-au pierdut viata si au aprins lumanari in timpul unei slujbe religioase dedicate acestei tragedii.

Peste 25.000 de "lichidatori" ai catastrofei, cu precadere rusi, ucraineni si belarusi, care au efectuat diverse lucrari, intre care construirea unui sarcofag in jurul reactorului accidentat, au decedat, potrivit estimarilor oficiale.

Un bilant al ONU estima, in septembrie 2005, la 4.000 numarul deceselor din Ucraina, Belarus si Rusia in urma unor cancere determinate de contaminarea radioactiva, insa acest raport a fost contestat de numeroase organizatii neguvernamentale.