Consulul Romaniei la Varsovia, Ioan Preda, a fost audiat astazi la Directia Consulara pe baza documentelor obtinute ieri de la familia lui Claudiu Crulic, iar ambasadorul Gabriel Bartas va sosi luni in tara pentru analizarea activitatii sale in cazul Crulic, anunta NewsIn.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, Ioan Preda a sosit astazi la Bucuresti, in urma dispozitiilor ministrului Adrian Cioroianu. Dupa audierile de la Directia Consulara, el urmeaza sa fie audiat maine la Inspectia Generala a Afacerilor Externe in cazul lui Claudiu Daniel Crulic, romanul care a murit in Polonia dupa o greva a foamei de mai multe saptamani, prin care protesta impotriva acuzatiilor de furt care i se aduceau.

In cazul in care, dupa incheierea audierilor in Centrala MAE si finalizarea misiunii de control la Ambasada de la Varsovia, se vor constata incalcari ale prevederilor legale in domeniul activitatii consulare, vor fi derulate procedurile legale in asemenea situatii, precizeaza MAE. Comunicatul adauga ca potrivit Codului Muncii si reglementarilor interne ale MAE, in cazul in care un membru al corpului diplomatic si consular se face vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare, situatia sa este analizata de catre Consiliul de Onoare al MAE, care poate dispune eventuale sanctiuni.

MAE mai precizeaza ca ambasadorul Romaniei la Varsovia, Gabriel Bartas, va avea maine intalniri cu ministrul polonez al justitiei si cu procurorul care a anchetat cazul Crulic, iar luni va sosi in Centrala pentru analizarea activitatii sale in acest caz.