Procesul in care Mohammad Munaf este judecat pentru terorism pe motiv ca ar fi fost complice la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak s-a finalizat astazi, urmand ca in 17 aprilie instanta Curtii de Apel Bucuresti sa dea o solutie in acest dosar, anunta Mediafax.

La termenul de joi, judecatorii au dat citire in sala mai multor declaratii ale unor inculpati din procesul care s-a derulat in Irak.

Ovidiu Ohanesian, unul din cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca s-a spus despre aceste declaratii ca ar fi fost pierdute din dosarul penal din Irak in care Munaf a fost deja condamnat, aratand ca nu-si poate explica modul in care au ajuns acestea la dosarul din Romania.

Avocatii partilor civile au confirmat, pentru Mediafax, existenta acestor declaratii la dosarul penal din Romania in care este judecat Munaf.

Procurorul de sedinta a cerut, in concluziile finale, condamnarea lui Munaf la "o pedeapsa orientata spre maximum de pedeapsa".

In replica, aparatorul lui Munaf, Tudor Oancea, a spus in fata instantei ca s-ar putea merge chiar si pe achitare in cazul clientului sau si ca va explica pe larg motivele in concluziile pe care le va depune in scris la dosar.

Pe latura civila, procurorul de sedinta a cerut admiterea pretentiilor formulate de partile civile din aceasta cauza, respectiv Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americana dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate.

Munaf a fost judecat de un tribunal irakian si condamnat la moarte prin spanzurare, decizia fiind atacata de acesta cu recurs. Apreciind ca nu a beneficiat de un proces echitabil, Munaf a sesizat justitia americana. Curtea federala de Apel din Washington a considerat, in aprilie anul trecut, ca nu are nicio autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este detinut de o forta internationala si condamnat de un stat suveran.

Curtea Suprema a Statelor Unite a decis, in 7 decembrie, sa accepte audierea cazului lui Mohammad Munaf. Cazul va intra pe rol cel mai probabil in perioada ianuarie-aprilie 2008, dar data exacta a audierii va fi stabilita pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului Curtii, potrivit Biroului de relatii publice al Curtii Supreme a Statelor Unite.