Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne din Parlamentul European a votat, astazi, amendamentul europarlamentarului roman Marian-Jean Marinescu, prin care invita Comisia Europeana "sa incurajeze statele membre sa isi revizuiasca dispozitiile tranzitorii care reglementeaza accesul la piata muncii, pentru a elimina diferentele existente intre cetatenii europeni in aceasta privinta".

Amendamentul vicepresedintelui PPE-DE, cel mai numeros grup politic din Parlamentul Europena, a fost adoptat in cadrul Proiectului de Aviz al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne destinat Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale asupra Raportului privind progresul realizat in materie de egalitate de sanse si nediscriminare, semnat de Liz Lynne.

"Ma bucur ca, in cadrul Comisiei LIBE, colegii mei au votat acest amendament. Am facut apel la nediscriminarea cetatenilor din cele 12 noi state membre ale Uniunii Europene si am reusit sa-i conving. Consider ca vom putea sa spunem ca avem intr-adevar parte de libertate totala de miscare doar in momentul in care se vor ridica definitiv barierele pentru forta de munca intre toate tarile membre ale Uniunii Europene. Trebuie sa reglam aceste probleme acum, cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana tocmai propune noi pachete legislative care vor extinde drepturile lucratorilor din tarile terte", a declarat Marian-Jean Marinescu.

Textul amendamentului arata ca "discriminarea trebuie perceputa ca fiind contrara celor patru libertati fundamentale - in mod special libera circulatie a persoanelor - si, ca atare, constituie un obstacol in calea functionarii pietei interne; invitam Comisia sa incurajeze statele membre sa isi revizuiasca dispoziziile tranzitorii care reglementeaza accesul la piata muncii, pentru a elimina diferentele existente intre cetatenii europeni in aceasta privinta".

Proiectului de Aviz al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne uremeaza sa fie votat si inclus in raportul Liz Lynne, in cadrul Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, la inceputul lunii aprilie.