Actorul american Richard Widmark, celebrul sadic ce impingea pe scari o femeie paralizata in filmul sau de debut, "The Kiss of Death" (1947), de Henry Hathaway, a murit la varsta de 93 de ani, anunta Mediafax.

Richard Widmark a devenit una dintre legendele Hollywood-ului, realizand aproximativ 70 de filme, sub bagheta celor mai mari regizori, insa s-a ferit intotdeauna de ochii presei, tinand foarte mult la viata sa privata.

Dupa succesul sau din filmul de debut "The Kiss of Death", Widmark a aparut in filme precum "Panic in the Streets" (regia Elia Kazan, 1950), "No Way Out" (regia Joseph L. Mankiewicz, 1950), "Pickup on South Street" (regia Samuel Fuller, 1953) si "The Cobweb" (regia Vincente Minelli, 1955).

Actor talentat, a dat profunzime tuturor personajelor sale, impunandu-se rapid in tiparul "tipului negativ", in filme precum "Night and the City" (1950), de Jules Dassin (1950), dar si in cel al eroului pozitiv, precum cel din "Warlock" (1959), de Edward Dmytryk.

Independent, Widmark a fost unul dintre putinii actori care s-au lansat in productia de filme (1957) pentru a-si putea controla mai bine cariera si unul dintre putinele staruri de cinema care a acceptat sa joace si pe micile ecrane, in filme precum "Madigan" (1971).

Democrat convins, actorul ura violenta si regreta evolutia cinematografiei americane, condusa, dupa parerea lui, "de oameni de afaceri fara demnitate".

Mai putin prezent pe ecrane din anii ''''70, Richard Widmark a realizat ultimul sau film sub bagheta lui Herbert Ross in "Adevarata fata a lucrurilor" (1990).