Senatorul republican John McCain a declarat ca Rusia nu trebuie sa faca parte din Grupul celor opt state industrializate, un club din care lipsesc, in schimb, India si Brazilia, transmite gazeta.ru.

McCain, unul din liderii cursei prezidentiale americane, a punctat foarte clar prioritatile politicii externe a Statelor Unite. In primul rand, el a propus crearea unei “Ligi a democratiei”, unde vor intra sute de tari dispuse sa promoveze valorile si interesele lor. Rusia nu va putea intra in aceasta alianta, pentru ca acest stat emana un pericol real.

Mai mult, McCain crede ca Rusia nu trebuie sa faca parte nici din Grupul celor opt state industrializate, un club din care lipsesc, in schimb, India si Brazilia. “In loc sa tolereze santajul nuclear sau atacurile cibernetice din partea Rusiei, statele occidentale trebuie sa dea foarte clar de inteles ca solidaritatea din interiorul NATO, de la Marile Baltica la cea Neagra, nu poate fi pusa sub semnul intrebarii”, a spus candidatul la presedintia SUA.

In opinia lui McCain, care a vorbit la Los Angeles in fata unor experti independenti pe probleme de relatii internationale, SUA trebuie sa joace un rol major in lume, fara sa uite de partenerii lor si promovand o politica mai activa de propagare a valorilor democratice.