Curtea Suprema din Statele Unite va lua, astazi, in discutie, cazul lui Mohammad Munaf, cetatean americano-irakian aflat in custodia fortelor americane in Irak, intr-un dosar care poate avea implicatii majore pentru americanii retinuti in zone de razboi din strainatate, anunta Mediafax.

Mohammad Munaf a cerut instantei sa ii recunosca dreptul de a se adresa justitiei americane pentru a bloca predarea sa catre autoritatile irakiene.

Mohammad Munaf se afla intr-o inchisoare pazita de politia militara americana, la periferia Bagdadului.

Munaf sustine, insa, ca gardienii de la Camp Cropper se afla sub comanda armatei americane, ceea ce il indreptateste sa conteste, conform legii americane, detentia in Irak. Autoritatile americane afirma insa ca inchisoarea apartine Fortei Multinationale din Irak, iar tribunalele americane nu au jurisdictie asupra sa. Disputa ar putea fi transata astazi de Curtea Suprema a Statelor Unite.

Mohammad Munaf a fost transferat la Camp Cropper in urma rapirii a trei jurnalisti romani pe care ii insotea la Bagdad. El si cei trei ziaristi au fost dusi intr-un subsol de beton, la o ferma de la periferia orasului, unde au fost retinuti aproape doua luni alaturi de alti sapte ostatici.

Dupa ce Munaf si ziaristii au fost eliberati, autoritatile americane si romane l-au acuzat de inscenare a rapirii. Autoritatile americane afirma, in documente judiciare, ca Munaf "a recunoscut, in inregistrari video, in scris si in fata unui tribunal de investigatie" ca a fost complice la rapire.