Medicamentele compensate si gratuite se vor prescrie, incepand de luna viitoare, sub forma denumirii comerciale, nu sub forma substantei active din compozitie. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune, ca astfel responsabilitatea prescrierii va reveni exclusiv medicului. Substitutia medicamentelor se va putea face, totusi, cu acordul pacientului, anunta Realitatea Tv.

"In general, nu se fac substituiri de medicamente, dar daca pacientul nu gaseste ce este prescris si nu mai are rabdare sa revina a doua zi, cand respctiva farmacie il primeste, poate schimba medicamentul pe propria raspundere," a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pacientul mai poate schimba medicamentul prescris si atunci cand doreste unul mai ieftin.

Noul contract-cadru pentru asistenta medicala, care va intra in vigoare la 1 aprilie, prevede o noua modalitate de prescriere a retetelor. Ministrul Sanatatii a anuntat, luna trecuta, ca aceasta noua modalitate de prescriere a medicamentelor este in folosul cetatenilor, argumentand, ca, pana acum, existau cazuri in care farmacistii le recomandau clientilor medicamente mai scumpe, cu toate ca pe rafturile farmaciilor existau si medicamente mai ieftine, care contineau aceeasi substanta activa.