Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului, pentru reexaminare, Legea privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 actiuni detinute de stat la Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” – S.A. Constanta, reprezentand 20% din capitalul social, catre Consiliul Local al municipiului Constanta.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, “portul Constanta reprezinta un obiectiv deosebit de important pentru securitatea nationala a Romaniei si pentru economia nationala”, aratand, de asemenea, ca vecinatatea bazelor militare din Judetul Constanta „determina influentarea reciproca a deciziilor strategice si manageriale ale entitatilor implicate: bazele militare si portul”. Prin urmare, semnaleaza Presedintele, „aspecte de securitate nationala vor ajunge in posesia Consiliului local al municipiului Constanta”.

In continuare, se precizeaza ca facilitati ale bazelor militare formeaza obiectul unui acord international de securitate al Romaniei cu Statele Unite ale Americii, ratificat prin Legea nr. 268/2006, iar „includerea Consiliului Local al municipiului Constanta in sfera celor care pot influenta, fie si indirect, exploatarea acestora, reprezinta o problema de securitate nationala a Romaniei”.

In consecinta, seful statului apreciaza ca, la acest moment, transferul unui pachet de actiuni detinute de stat catre Consiliul Local al municipiului Constanta „nu este oportun”.