Alegeri locale in Franta, cu o rata de participate superioara celei din primul tur de scrutin. Potrivit agentiei France Presse, duminica la pranz, rata de participare era de 23,68 %, fata de 23 % cat s-a inregistrat in primul tur de scrutin.

Politicienii francezi le-au cerut alegatorilor sa se mobilizeze si sa vina la vot, in conditiile in care primul tur de scrutin a avut o rata de participare redusa. Birourile de vot se vor inchide la ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei). In marile orase, precum si in regiunea pariziana, acestea vor ramane deschise inca o ora sau chiar doua.

In conditiile in care sunt siguri ca vor pastra in continuare Primaria Parisului, socialistii vor sa castige orase importante ale Frantei - Marsilia, Toulouse si Strasbourg, transmite cprespondentul Radio Romania la Paris. La primul tur de scrutin, desfasurat in urma cu o saptamana, rezultatele in aceste trei metropole au fost extrem de stranse, ca de altfel rezultatele la nivel general, Partidul Socialist obtinand 47% din voturi, iar Uniunea pentru o Miscare Populara, aflata la putere, 45%.

Cu toate ca infrangerea dreptei nu a fost asa de rasunatoare pe cat se anticipase, aceasta a fost apreciata totusi un avertisment la adresa presedintelui Sarkozy, aflat in scadere in sondaje.

In urma cu o saptamana, seful statului francez anuntase ca va tine cont de rezultatul final al alegerilor municipale, fara a preciza insa si in ce fel. Se vehiculeaza ideea ca vor avea loc o reajustare la nivel guvernamental si modificari in cadrul Serviciului de comunicare al Palatului Elysee.