Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte, luni, privind conflictul de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament in cazul anchetarii ministrilor care sunt si parlamentari.

Decizia fusese amanata saptamana trecuta dupa ce judecatorii Curtii au spus ca au nevoie de mai mult timp pentru deliberare.

Senatul anuntase, in 5 februarie, ca sesizeaza Curtea Constitutionala privind conflictul de natura constitutionala dintre Presedintie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei pe de o parte si Parlament pe de alta, in privinta cererii de urmarire penala a ministrilor care sunt si parlamentari. Legislativul sustine ca e necesar si avizul sau.

Ulterior, Ministerul Public a cerut interventia CSM pentru a rezolva problema aparuta intre Legislativ si autoritatea judecatoreasca. Ministerul Public afirma ca nu exista temei legal pentru a da curs cererii Legislativului privind dosarele ministrilor cercetati care au calitate de parlamentari, dar cerea Consiliului Superior al Magistraturii sa intervina si sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a trimis procurorului general o scrisoare prin care cere lamuriri in ceea ce priveste inceperea urmaririi penale in cazul celor patru fosti si actuali ministri care sunt si parlamentari, in conditiile in care membri ai Birourilor permanente ale celor doua Camere sustin ca Legislativul are dreptul de a se pronunta in problema avizelor de incepere a urmaririi penale, in baza unor prevederi constitutionale.

Senatul si Camera Deputatilor ar urma sa intervina in cazul a patru actuali si fosti ministri care detin si calitatea de senatori si deputati- Paul Pacuraru, Codrut Seres, Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut in ianuarie ministrului interimar al Justitiei Teodor Melescanu declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut Seres si Traian Decebal Remes.