Centrul Infotrafic al Poliției Române avertizează, joi seară, că ceaţa îngreunează traficul rutier pe mai multe drumuri. Meteorologii au emis avertizări cod galben de ceaţă în opt judeţe.

CeataFoto: Dreamstime.com

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă (vizibilitate scăzută, pe locuri, sub 50 de metri) pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Botoşani, Bihor, Galaţi, Suceava, Neamţ, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Prahova”, a transmis joi seară Centrul Infotrafic, potrivit News.ro.

Sursa citată a precizat că ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

„Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător. Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă”, au mai transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea, cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

„Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic”, au mai transmis poliţiştii.

Cod galben de ceață în Moldova

Meteorologii au emis, joi seară, o avertizare nowcasting de cod galben de ceaţă în opt judeţe.

Sunt vizate judeţele Bacău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Neamţ, Vrancea, Iaşi şi Vaslui.

„Se va semnala: local ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, asociată cu chiciură şi pe arii restrânse burniţă care favorizează depuneri de polei”, a transmis ANM.