Traficantul de arme rus Viktor Bout ("Comerciantul mortii") a fost arestat joi la Bangkok, in urma unei operatiuni conduse de politia thailandeza si ofiteri ai Agentiei americane Antidrog.

Conform datelor furnizate de Agentia Antidrog, la operatiune au contribuit si date informative furnizate de politia romana.

Viktor Bout, 41 de ani, sosise la Bangkok pentru a finaliza o tranzactie cu gherila "Fortele armate revolutionare din Columbia", careia ii vindea arme de mai mult timp. Bout a intrat intr-o cursa: reprezentantii gruparii paramilitare erau de fapt ofiteri americani care lucrasera sub acoperire.

Procurorul federal din New York a anuntat ca va cere extradarea lui Viktor Bout, pentru a fi judecat pentru "complot prin sustinerea unei grupari teroriste".

Politia thailandeza il cauta si pe complicele lui Bout, Andrew Smulian care a intermediat tranzactia cu presupusa gherila columbiana. Conform agentilor americani, negocierile prin care Smulian i-a condus pe investigatori spre Bout au avut loc in Romania.