Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a anuntat, ieri, ca tara sa dispune de potential si vointa necesara pentru a spori exportul de petrol si gaze in Ucraina. Problemele intervin, insa, in ceea ce priveste transportul acestora, neexistand alta posibilitate decat conductele rusesti, anunta Rador.

"Kazahstanul dispune de resurse enorme de hidrocarburi, iar extractia poate creste semnificativ in urmatorii ani. Vrem sa exportam cantitati mari de titei si gaz metan in Ucraina, numai ca apar probleme serioase in ce priveste transportarea acestora, in prezent nu avem alta posibilitate de livrare a hidrocarburilor catre Ucraina decat prin conductele rusesti. Recent am demarat tratativele cu Moscova in vederea dublarii cantitatii de titei ce va fi pompata prin conductele respective, astfel ca apare sansa ca Ucraina sa primeasca cantitati sporite de petrol. Pentru aceasta vor trebui demarate negocieri tripartite, adica intre firmele de profil din Kazahstan, Rusia si Ucraina" - a subliniat liderul kazah.

Referindu-se la oleoductul Odesa - Brode, Nazarbaev a aratat ca aici sunt inca multe chestiuni nerezolvate, iar pentru ca petrolul sa ajunga la Odesa va trebui obtinut obligatoriu acordul Rusiei.