Alegatorii americani au inceput sa voteze deja in Ohio, in cadrul unor alegeri considerate decisive pentru nominalizarea candidatului democrat pentru Casa Alba, transmite FoxNews.com.

La republicani, senatorul John McCain s-a detasat in fata lui Mick Huckabee si va obtine nominalizarea partidului la Conventia Nationala din vara.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, inainte de alegerile de marti din Texas, Ohio, Vermont si Rhode Island, Barack Obama se bucura la nivel national de sprijinul a 50% dintre democrati, in timp ce Hillary Clinton este sustinuta de 40% dintre alegatorii partidului. O ancheta de opinie a CNN a dezvaluit ca senatorul Obama are in Texas un avans de patru puncte in fata lui Clinton (48% fata de 44%), in timp ce, in Ohio, fosta Prima Doamna conduce cu sapte procente in fata senatorului de culoare (47% fata de 40%).

Analistii sustin ca, in cazul in care nu se impune in alegerile de astazi din Ohio si Texas, nu este exclus ca Hillary Clinton sa-si anunte retragerea din cursa pentru nominalizarea democrata si sa-si concentreze eforturile pentru unificarea formatiunii si sprijinirea lui Obama.

Obama are, in prezent, sprijinul a 1.378 de delegati, fata de cei 1.276 de delegati ce vor vota pentru Clinton. Pentru a castiga nominalizarea partidului, un candidat democrat are nevoie de sprijinul a 2.025 de delegati.

In tabara republicana, senatorul John McCain are suportul a 1.014 delegati si trebuie sa castige sprijinul a mai putin de 200 pentru a deveni candidatul formatiunii pentru Casa Alba.