Premierul Australiei, Kevin Rudd, a cerut scuze oficiale pentru suferintele indurate de aorigeni si a promis sa imbuntateasca conditiile de viata ale acestora, transmite CNN.

Premierul a vorbit de "generatiile furate", un capitol acuzator din istoria Australiei.

"Astazi onoram poporul indigen de pe acest pamant, cele mai vechi culturi continue din istoria umanitatii. Reflectam asupra tratamentului gresit din trecut, reflectam in special asupra "generatiilor furate", acest capitol acuzator din istoria noastra", a afirmat Rudd.

Seful executivului australian a precizat ca "a sosit momentul ca natiunea noastra sa intoarca o noua pagina in istoria Australiei, prin indepartarea relelor din trecut si prin inaintarea cu incredere spre viiitor. Ne cerem iertare pentru legile si politicile unor parlamente succesive si guverne, care au provocat durere profunda, suferinte si pierderi acestor conationali ai nostri australieni. Ne cerem iertare, in special pentru luarea copiilor de la familiile lor, comunitatile lor si tara lor, pentru durerea, suferintele si ranile acestor generatii".

Pentru aproape 60 de ani, pana in 1970, autoritatile au plasat copiii aborigeni in internate "pentru a-i proteja". Rudd a promis masuri de imbunatatire a conditiilor de viata pentru aborigeni, educatie si ingrijire medicala adecvata.