Poliția a evacuat vineri peste 6.000 de locuitori din oraşul Whaley Bridge după ce un baraj a fost grav avariat în urma ploilor abundente căzute în ultimele zile în centrul Marii Britanii, care ameninţă să se rupă, potrivit Reuters.

Un elicopter militar a aruncat saci de nisip pe zidul exterior al barajului pentru a împiedica prăbușirea acestuia și inundarea oraşului, potrivit Mediafax.

Primul ministru Boris Johnson a vizitat zona vineri seara, întâlnindu-se cu locuitorii afectaţi și cu serviciile de urgență. "Am zburat peste baraj și pare destul de înfricoșător", a spus el.

Oficialii au declarat că barajul, care reţine 300 de milioane de litri de apă, se afla în pericol să se prăbuşească, punând viațile oamenilor în pericol.

"Integritatea structurală a zidului barajului este încă la un nivel critic și există încă un risc substanțial pentru viață în cazul în care zidul barajului va ceda", a declarat chestorul pincipal al poliției din Derbyshire, Kem Mehmet, într-o conferință de presă.

Inginerii au pompat apa din rezervor pentru a reduce nivelul, presiunea de pe zid și a permite începerea reparațiilor.

Poliția a spus că nivelul a scăzut cu 0,5 metri, dar tot a trebuit să mai scadă cu câțiva metri până la a fi sub cota de avarie - operațiune care ar putea dura câteva zile.

Un elicopter al forţelor aeriene britanice a deplasat 400 de tone de balast- un amestec de nisip, pietriș și piatră - pe peretele rezervorului pentru a-l întări.

Locuitorilor evacuați li se va permite să se întoarcă la casele lor pentru scurt timp pentru a-şi lua animalele și bagajele sub escorta poliției.

Agenția pentru Mediu a Marii Britanii a emis un avertisment de inundații severe pentru zonă, anunţând că nivelul apei din râul Goyt, care trece prin oraș, ar putea crește rapid.