Conform prognozelor Merrill Lynch, numarul rusilor inclusi in clasa de mijloc se va dubla in urmatorii 10 ani: de la 21% la 49% din populatie, scrie publicatia RBK-Daily.

La acest lucru va contribui cresterea veniturilor oamenilor. Dar peste un deceniu, la acest indicator se va situa tot in spatele tarilor cu economie dezvoltata, unde clasa de mijloc reprezinta jumatate din populatie.

Premisele optime pentru formarea unei clase de mijloc stabile vor fi create in Rusia abia in 2010.

Ministerul economiei stabileste apartenenta la clasa de mijloc dupa nivelul de venituri al populatiei, detinerea de proprietati, economii, dupa caracteristicile profesionale, precum si dupa intensitatea implicarii in viata socio-politica a tarii.

Potrivit estimarilor Centrului pentru analiza macroeconomica, clasa de mijloc reprezinta, in prezent, 28-30% din populatia tarii, comparativ cu 25% din iulie 1998.

Ministerul economiei sustine ca pana in 2010, veniturile reale ale populatiei si nivelul mediu de salarizare va spori de 1,5 ori comparativ cu nivelul din 2006. Ponderea clasei de mijloc (persoane cu un venit mediu care depaseste sase salarii medii pe luna, care detin o masina, conturi bancare si posibilitatea de a-si petrece regulat vacantele peste hotare) va urca de la 30%, in 2010, la 50-52% in 2020.

Previziunile Merrill Lynch sunt ceva mai modeste – doar 40% peste un deceniu.