Un grup de persoane a fost surprins, duminică seară, de o avalanşă în munţii Călimani, pentru recuperarea accidentaţilor intervenind echipaje de prim-ajutor din judeţele Harghita, Mureş şi Suceava, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu.

Interventie SalvamontFoto: Facebook - Salvamont Romania

"Avalanşă în munţii Călimani, au fost surprinse trei persoane, alte două persoane au reuşit să ajungă la cabana Meteo şi să anunţe prin 112. Intervin echipaje din judeţele Harghita, Mureş şi Suceava (ISU, Salvamont, jandarmi montani). De la ISU Harghita s-a deplasat în zonă un echipaj cu şenilată de la Detaşamentul Miercurea Ciuc", a precizat Alina Ciobotariu, potrivit Agerpres.

Evenimentul a fost anunţat şi de Salvamont România, pe pagina de Facebook. Potrivit sursei citate, cei surprinşi de avalanşă se aflau într-o drumeţie cu snowmobilele.

"Cu puţin timp în urmă a fost anunţat un tragic eveniment produs în masivul Călimani, unde o avalanşă a surprins mai multe persoane care făceau o drumeţie cu snowmobilele. Din primele informaţii, o persoana este accidentată şi o alta dispărută. Salvamontiştii din Suceava, Mureş şi Harghita analizează informaţiile primite, vor identifica din ce judeţ se poate face cel mai sigur acces către zona evenimentului şi vor face o analiză a factorilor de risc din zonă", se precizează în postarea Salvamont România.

Conform sursei citate, Salvamont Suceava se îndreaptă către zona presupusă a evenimentului cu o echipa de şase salvamontişti, cărora le-au venit în sprijin şi salvatorii montani din Mureş, care au intrat în masiv cu o echipă de şase salvamontişti şi un snowmobil.

De asemenea, la Topliţa este pregătită să intervină o echipa de salvamontişti harghiteni, care aşteaptă informaţii de la echipele Salvamont din Mureş şi Suceava.

Salvamontiştii susţin că informaţiile primite sunt foate vagi şi speră să le fi interpretat corect şi "să găsească urme sau să se întâlnească cu colegii celui accidentat şi ai celui dispărut".

Salvamont România avertizează că intervenţia este de risc maxim.

"Temperaturile ridicate care se manifestă şi peste noapte, stratul mare de zăpadă, zona aflată sub cod ridicat de producere a avalanşelor, impun o atenţie mărită din partea salvamontiştilor, dar, din păcate, o evaluare corectă a riscurilor e imposibil de realizat datorită întunericului. Intervenţia salvamontiştilor este de risc maxim", a precizat Salvamont România.