Meteorologii anunță, miercuri, că riscul producerii unor avalanșe în zona înaltă a Munților Făgăraș și Bucegi este mare, deoarece stratul de zăpadă este instabil, scrie Mediafax. La Bâlea Lac, în județul Sibiu, zăpada măsoară 1,5 metri.

Risc de avalansaFoto: Salvamont

Potrivit meteorologilor, în ultimele 24 de ore, vremea s-a ameliorat din punctul de vedere al precipitațiilor, iar ninsorile au fost slabe. În unele zone înalte s-au semnalat avalanșe spontane de de suprafață în Munții Bucegi și Făgăraș.

Miercuri, stratul de zăpadă s-a tasat ușor, iar la Bâlea Lac măsura 150 de centimetri, la Vârful Omu avea 90 de centimetri, la Sinaia 51 de centimetri, la Predeal 20 de centimetri, iar la Fundata, 14 centimetri.

Meteorologii spun că riscul producerii avalanșelor la peste 1.800 de metri este mare, de 4 pe o scară de la 1 la 5.

„La suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă, căzută în zilele precedente, care pe alocuri depășește 50 de centimetri, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă, ca efect al acțiunii vântului. De asemenea sunt formate plăci de vânt și cornișe. Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, sau cu straturile mai vechi. Spontan, datorită insolației, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, au transmis, miercuri, meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanșe este însemnat.