O stână de oi a fost atacată de urși în zona Dealu Negru, din Bistrița-Năsăud, unde există cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, scrie Mediafax. Este al treilea atac din ultima lună, până acum urșii rănind și doi bărbați. De această dată, animalele au ucis 28 de oi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un număr de 28 de oi aflate la o stână din comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, au fost omorâte, în noaptea de marți spre miercuri, de trei urși care au atacat stâna.

Cu toate că locul unde erau mioarele a fost împrejmuit cu plasă și gard electric, urșii au reușit să ajungă la oi.

Primăria Cetate a sesizat, miercuri, autoritățile și urmează ca, joi, o comisie de evaluare a pagubei să ajungă în zonă pentru a constata pierderile.

“O comisie va merge mâine (joi - n.r.) la fața locului să evalueze situația. Au mai existat probleme în zonă, chiar la proprietarul acestei stâne de oi. În ultima perioadă de timp au avut atacuri: doi berbeci, câteva ovine au fost atacate de urs. Comisia va constata pagubele semnalate, se verifică și condițiile în care s-a produs paguba, dacă proprietarul animalelor și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în lege, dacă administratorul fondului și-a îndeplinit obligaţiile lui. Se face o analiză atentă și serioasă a situației şi apoi se decide dacă statul trebuie să plătească despăgubiri sau gestionarul fondului de vânătoare sau poate fi și a treia situație - în care proprietarul nu este îndreptățit să primească despăgubiri pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile și atunci nu beneficiază de despăgubiri”, a declarat pentru Mediafax șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud Daniel Pop.

Reprezentanții Asociaţiei Cinegetică Ursul Brun, cei care sunt gesionarii fondului de vânătoare Dealu Negru, spun că în zonă ar fi cinci urşi agresivi, care nu se tem și atacă și oameni și animale.

Vânătorii au cerut aprobarea pentru împușcarea urșilor agresivi însă până acum s-a primit derogare doar pentru vânarea unui sigur exemplar. Dacă vor primi aprobare de la Ministerul Mediului, vânătorii vor începe să caute ursul agresiv.

În Bistrița-Năsăud există cea mai mare concentrație de urși bruni din Europa, efectivul acestora fiind de patru ori peste cel optim. O evaluare făcută anul acesta de Agenția Protecția Mediului Bistrița-Năsăud arăta că în pădurile din Bistrița-Năsăud există 634 de urși în timp ce efectivul optim este de 156 și că în 2018 numărul urșilor a crescut cu 63 de exemplare față de numărul din 2017.

Ultimul atac al urșilor în zona Dealu Negru este al treilea din ultima lună. În 17 noiembrie, un vânător a fost muşcat de cap de un urs, iar în urmă cu o săptămână urșii au atacat aceeași stâna, rănindu-l pe un cioban care ieșise să apere mioarele.